logo

Aktuality

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo výstavbu mostu přes řeku Moravu na D55

2. 5. 2023

Stávající most přes řeku Moravu na silnici I/55. Foto: ŘS


Zakázku získalo sdružení firem FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby a MI Roads, cena je 674,4 milionu korun.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dne 20.4.2023 zahájilo výstavbu další části dálnice D55. Konkrétně jde o půlkilometrový úsek u Napajedel, jehož součástí bude i 150 metrů dlouhá mostní estakáda přes řeku Moravu. Zakázku získalo sdružení firem FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby a MI Roads, cena je 674,4 milionu korun.

„Jde o ocelový jednopolový most, jehož nosná konstrukce je společná pro oba směry budoucí dálnice. Most bude realizován v předstihu před dálničním úsekem mezi Napajedly a Babicemi jednak z důvodu špatného stavu současného mostu na silnici I/55, ale také aby byl co nejdříve ukončen stav, kdy musí řidiči sjíždět z dálnice přes kruhový objezd u čerpací stanice, kde se zejména ve špičkových časech tvoří kolony. Most bude zprovozněn v roce 2025,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl.

Stavba D55 Napajedla – Babice je rozdělena do tří etap. První, která řeší napojení dálnice D55 na stávající silnici I/55, se již staví v rámci akce D55 Babice – Staré Město. Stavba mostu přes řeku Moravu je druhou etapou. Po dokončení mostu bude navázáno třetí etapou, což je 7,5 kilometru dlouhý dálniční úsek, který propojí dálniční most přes Moravu s aktuálně realizovanou dálnicí u Babic (Babice – Staré Město). Stavět by se měl v letech 2024 až 2026.

Celá D55 od Olomouce přes Přerov a Otrokovice k Břeclavi má měřit 101 kilometrů, hotovo je nyní 21 kilometrů. Úsek Přerov – Hulín bude mít D55 společný s dálnicí D1.