logo

Aktuality

ŘSD uzavřelo smlouvu na stavbu Palačovské spojky, začne se na přelomu května a června

25. 4. 2023

Součástí zakázky je i přeložka silnice I/48 mezi Dubem a Palačovem, která bude v délce 3,7 kilometru změněna na dálnici D48.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uzavřelo smlouvu se stavebními společnostmi, které zbudují takzvanou Palačovskou spojku (stavba I/35 Lešná – Palačov). V tendru zvítězilo sdružení Colas CZ, Colas Hungária a FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby s cenou 2,18 miliardy korun, což zhruba odpovídá předpokládané ceně. Nabídek bylo šest.

Palačovská spojka má být alternativou k současné silnici I/35 z Hranic do Valašského Meziříčí a napojit Valašsko na dálnici D1. Součástí zakázky je necelých pět kilometrů nového úseku I/35 z Lešné do Palačova a přeložka silnice I/48 mezi Dubem a Palačovem, která bude v délce 3,7 kilometru změněna na dálnici D48. Propojení obou komunikací zajistí nově zbudovaná mimoúrovňová křižovatka Palačov.

Realizace stavby bude zahájena na přelomu května a června,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Hotovo má být v roce 2025.

Soutěž trvala nezvykle dlouho. Vypsána byla v prosinci 2021, termín pro podání nabídek vypršel po opakovaných odkladech v polovině prosince 2022. Nabídky se následně prověřovaly.

Na začátku března byly zahájeny přípravné práce, jako je skrývka ornice, kácení dřevin a archeologický průzkum.