logo

Aktuality

KONEČNĚ? Poslední úsek D1 u Přerova má stavební povolení, ŘSD může začít stavět

7. 12. 2022



Jde o posledních deset kilometrů dálnice D1,které po dokončení uleví především Přerovu.


Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zaznamenalo klíčový průlom v dlouholetépřípravě dostavby dálnice D1 u Přerova. Ministr dopravy potvrdil v reakcina šest rozkladů stavební povolení z července loňského roku pro úsek Přerov – Říkovice.Doplnil ho několika podmínkami, nicméně stavební povolení nabývá po uplynutí 15dnů od vyvěšení právní moci a jediným nástrojem odpůrců už může být pouze soud.Rozklady podaly právnické i fyzické osoby, mezi nimi spolky Děti Země a Voda zTetčic.


Pro ŘSD verdikt ministra dopravy znamená, že může uzavřít smlouvu sezhotovitelem (který byl vybrán už na jaře) a začít stavět. Záměrem silničářů jepředat staveniště ještě letos. Největší dálniční zakázku za posledních desetlet získalo sdružení firem Strabag, Doprastav a IDS Olomouc, které přišlo scenou 6,922 miliardy.


Smlouva se zhotovitelem je podepsána z jejich strany a já ji podepíšubezodkladně ještě tento týden. Do konce roku jsme připraveni zahájitrealizaci stavby. Termín zahájení plánujeme na den nabytí právní moci povolení,tedy 20.12.2022,” řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.


Jde o posledních deset kilometrů dálnice D1, které po dokončení ulevípředevším Přerovu. Hotovo má být v roce 2025. Příprava úseku zaměstnávala úřady a soudy řadu let (články lze najít pod tagem D1 Přerov – Řikovice).