logo

Aktuality

Jihovýchodní obchvat Otrokovic dálnice D55 je zprovozněn

9. 11. 2021

Ředitelství silnic a dálnic 4. listopadu v plném rozsahu zprovoznilo jihovýchodní obchvat Otrokovic na dálnici D55. V místě se již od konce června jezdí ve dvou jízdních pruzích, od dnešního dne však mohou řidiči využívat dálnici v plném čtyřpruhovém profilu.

„Nový dálniční obchvat odvede veškerou tranzitní dopravu z jihovýchodní části Otrokovic, díky čemuž dojde k omezení exhalací a hluku z dopravy a tím i k podstatnému zlepšení životního prostředí ve městě. Výraznou úlevu pocítí zejména lidé bydlící u současných silnic I/49 a I/55, po kterých projížděla těžká nákladní doprava. Na rychlejší a bezpečnější cestu se mohou těšit také všichni řidiči, kteří mají od dnešního dne k dispozici novou komfortní čtyřpruhovou komunikaci. Již v příštím roce na obchvat navážeme výstavbou dálničního mostu přes řeku Moravu a v roce 2023 zahájíme realizaci dálničního úseku z Napajedel do Babic, kde následně již výstavba probíhá na dvou úsecích až po Moravský Písek,“ uvedl ke zprovoznění stavby generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Dálnice D55 vytvoří důležitou komunikaci, jež propojí sídelní oblasti střední, jihovýchodní a jižní Moravy. Zároveň nahradí stávající silnici I/55, jejíž kapacita je již nedostatečná a nevyhovuje současným intenzitám provozu.

D55 spojí Olomouc s Přerovem, Hulínem a Otrokovicemi, kde bude prostřednictvím dálnice D49 napojeno také krajské město Zlín. Přes úseky kolem Uherského Hradiště, Bzence a Hodonína bude D55 v budoucnu u Břeclavi napojena na dálnicí D2. Po dokončení bude její celková délka 100 km.

Ředitelství silnic a dálnic aktuálně realizuje 155,4 km dálnic a 65,2 km silnic I. třídy. Celkem bude v letošním roce zprovozněno 46,5 km dálnic a 22,7 km silnic I. třídy.


Jihovýchodní obchvat Otrokovic
Délka: 3,1 km
kategorie: D 25,5/120
počet stavebních objektů: 99

Zhotovitel: EUROVIA CS
Cena stavby dle smlouvy: 709 mil. Kč bez DPH
Termín výstavby: 2018 – 2021