logo

Aktuality

Děti země v čele s Patrikem vymysleli další efektní nástroj jak blokovat přípravu staveb. D 136 Říkovice – Přerov čeká další zpoždění

24. 7. 2021

Povolování posledního úseku dálnice D1 kolem Přerova má další problém. Krajský úřad Olomouckého kraje rozhodl, že stavební povolení pro některé menší objekty související s touto stavbou nesmí řešit přerovský magistrát, ale krajský úřad. Stalo se tak na popud Dětí Země. Ze čtyř řízení vedených u přerovského magistrátu jsou vyloučeni všichni relevantní pracovníci včetně tajemníka a primátora. Řízení tak bude probíhat na stavebním úřadě olomouckého magistrátu.

V povolování dálnice D1 jde o další komplikaci, zejména časovou. Přesun celé agendy a seznámení se se spisem na olomouckém stavebním úřadu znamená další měsíce navíc.

Systémová podjatost je novým strašákem pro investory při povolování staveb. Další část Pražského okruhu například kvůli údajné podjatosti Prahy přesunulo ministerstvo pro místní rozvoj do Jihočeského kraje, stejně tak letos na jaře přišly Kralupy nad Vltavou o možnost rozhodování o novém obchvatu města. Celá situace ukazuje jak nesmyslné jsou často zákony a jak se v jejich komplikovanosti ztrácí selský rozum. A je nutno si klást otázku – co vlastně chce Děti země a jim podobní? Oni tímto nechrání životní prostředí, je proto třeba zodpovědět otázku – pro koho a za jakým účelem pracují??? Proto se zdá , že jedinou odpovědí na tyto obstrukční kroky bude Nový Stavební zákon, který tento problém principiálně řeší.